Leugens over hersendood

Artsen en ander medisch personeel die in openheid communiceren, durf-journalisten, ouders, kinderen, ooms en tantes en vele andere mensen spreken. Zij allen hebben zelf gevoeld en gezien dat ‘de hersendood’ niet klopt.


De 10 leugens


Leugen 1: Een hersendode is een beademd lichamelijk overschot.

- Iedereen kan begrijpen dat een echt dood mens niet beademd kan worden (wel oppompen, meer niet).


Leugen 2: Een hersendode is dood en overleden.

- De persoon is niet dood, iedereen bij het bed kan zien - ook artsen - dat de persoon gewoon in leven is, maar helaas niet praat en op pijn reageert (is veelal tijdelijk).

Meldingen en ervaringen met hersendood, de praktijk in ziekenhuizen


Hersendood ontstaat door een zware hersenbeschadiging die nooit meer kan herstellen, zeggen de medici en de instellingen, die vóór de hersendood zijn.Daar klopt niets van !
Dat het echt anders is zeggen een aantal andere artsen al jaren, en zelfstandige onderzoekers en ook steeds meer ouders en familie als getuigen ‘van de hersendood’ .

Een hersendode kan geschikte organen voor orgaandonatie hebben, maar...

Getuigenissen

 1. -Zijn organen waren belangrijker

  dan zijn medische zorg

 1. -Mijn neefje had na het wegnemen

  van zijn organen (dood) de pijn op 

  zijn gezicht staan - afgrijselijk.

 1. -Mijn tante was na de orgaan-operatie als een leeggelopen pop – bah.

 2. -Zijn hand en alles was warm, hij ademde rustig, zijn hart klopte en toch was ie dood? We konden het niet geloven...

 3. -Ik was hersendood zeiden 3 artsen los van elkaar, ik was de helft van mijn hersenen door het ongeval verloren, maar mijn vrouw weigerde dat ik donor werd en na 2 jaar goede zorg ben ik nu niet dood en rijdt weer auto, en schreef inmiddels 2 boeken over ‘er is meer dan we zien’.

 4. -Mijn vijftienjarige zoon kwam op het randje van de dood. Zonder enige informatie wat het wegnemen van zijn organen

Leugen 3: Bij hersendood zal de persoon nooit meer genezen.

- Klopt niet, 6 van de 10 ‘hersendoden’ die hun organen behouden herstellen volledig (wat levens spaart).


Leugen 4: De hersendode krijgt narcose en wordt niet vastgebonden.

- Dit is niet waar. Bij het wegsnijden van de organen krijgt de persoon geen narcose en het lichaam wordt wel vastgebonden.


Leugen 5: Een hersendode heeft geen bewustzijn meer en ervaart niets.

 1. -Deze bewering wordt met geen enkel bewijs gestaafd.


Leugen 6: Hersendood is ondubbelzinnig.

- Er zijn sprekende bewijzen dat ‘hersendood’ juist niet ondubbelzinnig is. De procedure klopt niet.


Leugen 7: Een hersendode lijdt niet.

- Dit is slechts een vermoeden. Er is nog nooit een bewijs voor deze veronderstelling geleverd.


Leugen 8: Het natuurlijke stervensproces heeft geen belang.

- Dit wijst op een groot gebrek aan inzicht dat sterven een subtiel proces is dat alle ruimte en respect verdient.


Leugen 9: Het ziekenhuis geeft voorrang aan de patiënt.

- De praktijk blijkt toch anders te zijn. Er zijn genoeg gevallen bekend waar ‘de organen belangrijker dan de patiënt’ bleken te zijn.


Leugen 10: Hersendood is geen bedenksel.

- Ondanks voorschriften, zware testen voor de persoon, metingen en protocollen, is nog steeds niet aangetoond dat hersendood definitief dood is en dat er geen bewustzijn meer bij de persoon is.


Een arts heeft je hersendood verklaard en ‘je zult nooit meer iets kunnen doen’. En toch kunnen nu al 6 van de 10 mensen met een aangepaste behandeling genezen. Wat zegt de hersendood (is wettelijk dood) dan nog? Moet niet elk ziekenhuis onmiddellijk alle maatstaven herijken?

Dan klopt ‘hersendood is dood’ toch niet?

Wetenschap

Hersendood is een mening, geen wetenschap. Ons bewijs: te veel vergissingen. Uw kind of ouder kan weer ‘levend worden’. Dus eerst door een arts dood verklaard, en later toch weer niet. Dit kan geen wetenschap zijn.


Goede zorg = herstel

De bewijzen zijn er gelukkig dat een ‘hersendode’ volledig kan herstellen (ruim 60 procent). Overlijden is heel vaak niet nodig. Met intensieve zorg en geduld lukt genezing. Een snelle deal ‘mogen we de organen hebben’ is dan volstrekt overbodig.


Staken

Er komen steeds meer artsen - en ook ander medisch

personeel - die niet meer aan de hersendood-operaties meewerken.

Belangrijke reacties zijn:

“Bij mijn allereerste operatie zag ik dat de persoon nog leefde, maar mijn collega-arts suste dat weg, ik was hooglijk verbaasd en stopte toch onmiddellijk met opereren.”

“Deze medische ingrepen hebben niets met geneeskunst te maken.”

“Om een ander mens misschien te redden gaat een ander mens op de operatietafel dood, dat werd mij ineens duidelijk !”

 1. -werkelijk zou gaan betekenen, heb ik mij in het ziekenhuis laten manipuleren. In diepe shock gaf ik uiteindelijk toestemming. De aanblik van mijn leeggehaalde kind heeft mij heel diep gekwetst en enorm kwaad gemaakt.

 2. -Na een paar dagen ‘hersendood’ (wettelijk dood) werd mijn zoon weer plots levend – leg mij dat eens uit dokter !

 3. -Mijn dochter is als ‘orgaan leverancier’ op een schandelijke manier leeg gehaald en dat had niets met zorg te maken.

 4. -Ik hoorde alles terwijl ik zogenaamd hersendood was. Vlak voor de weghaaloperatie kwam ik weer tot leven en heb nu al mijn organen nog (en ging levend het ziekenhuis uit!).

 5. -Toen mijn vriendin haar hersendood verklaarde moeder iets vertelde (zij zou niets meer ervaren zeiden de artsen), kneep haar moeder in haar hand...

 6. -Rond 21.30 uur maakte de predikant aanstalten om naar huis te gaan... loopt naar mijn moeder toe, legt zijn hand op haar schouder en zegt uit goed fatsoen: Dag zuster, tot ziens. Vervolgens slaat mijn moeder de ogen op en begint te praten! Haar lichaam wordt weer warm. Het verplegend personeel is helemaal in paniek en roept: "shit, dit kan niet, iemand die hersendood is kan niet weer tot leven komen". De doktoren komen en zij werd weer aan de apparatuur gelegd en de hersenfuncties waren allemaal weer terug.

 7. -Mijn man was dood gegaan zei de neuroloog. Totaal in shock zei ik ja tegen doneren. Uw man is wel op een hart-longmachine aangesloten zei de arts (oh ja?). Later probeerde mijn man zijn arm om mij heen te slaan. Van een dode? Verbijsterend. Kortom, mijn man werd geen donor en ging levend naar huis (meer).

 8. -Ineens is heel helder hoe het wegnemen van de organen bij haar hersendood verklaarde zus zal gaan. Met kloppend hart en rustige adem zullen de organen worden weggesneden. Ze is fel tegen en verscheurt meteen voor de ogen van de transplantatie-coördinator haar eigen donorregistratie. De moeder en vader gingen wel akkoord. Het academisch ziekenhuis meldde later dat 9 van de 10 medewerkers vonden dat het weghalen niet had mogen doorgaan (maar het was wel gebeurd…).

 9. -Lees nog meer over genoemde ervaringen (klik hier).

NB: Geen fantasie-verhalen, alle bewijzen zijn bij ons bekend.Zelf melden

Meld ook uw eigen ondervinding aan ons. Meer ervaringen zijn belangrijk om de andere verschrikkelijke kant van orgaandonatie duidelijk te maken. Schrijft u a.u.b. even een kort mailtje (nu meteen graag) en wij nemen dan verder contact met u op (klik hier).Autoriteit

Aan onze kant zijn alle bewijzen beschikbaar en is het opnieuw overtuigen in feite niet meer nodig (bewijs = bewijs). Autoriteit genoeg beschikbaar.


Over ons

We zijn een klein team van bezorgde ouders die u en iedereen voor een fatale vergissing (is donor ‘na de dood’ worden) willen waarschuwen, en daar ook meer publiciteit aan willen geven. Alles vrijwillig. Help ons als dat kan.

Wij zijn niet tegen orgaandonatie als dat werkelijk helende geneeskunst is. In onze ogen voldoet ‘hersendood’ hier niet aan en is om die reden af te wijzen, het roept daarentegen ‘veel leed’ op (wat velen niet weten).


Meer weten?

Dat kan per email, klik hier. Een korte mail is voldoende (en uw bericht blijft onder ons).


Tip

Geloof ons niet en geloof ook anderen niet, maar maak uw eigen keuze. Vanzelfsprekend zijn wij graag beschikbaar om u verder over alle aspecten van de hersendood te informeren. Twijfelt u niet en schrijf een kort mailtje, dan zoeken wij contact met u. Open en eerlijk.